Helyi Téma 2009.07.01

Veress Katalin nem hagyta, hogy a történelem legázolja - Bőrre menő hivatás

Veress Katalin örökifjú, árpádföldi kozmetikus-feltaláló. Kalandos élete során számos területen bizonyított. A fiatalok sorsát különösen szívén viseli, ezért is a szakterülete a fiatal, problémás bőr, mellyel saját tinédzserkorában kezdett foglalkozni. Osztályidegen származása a kozmetikus mesterség felé irányította.
- Felmenőim katonatisztek, ügyvédek voltak. Egyikük, Dálnoki Veress Lajos, Horthy Miklós személyi tisztje, 1947-ben halálra ítélték, majd életfogytiglani büntetésre enyhítették az ítéletet, de 1956-ban kiszabadult, és disszidált. Londonban élt. Édesapám is katonatiszt volt. Őt is ellehetetlenítették. Segédmunkásként dolgozhatott csak. Fiatalkoromban nekem is ezt a sorsot szánta a hatalom - mesélte Veress Katalin, árpádföldi kozmetikus mester, akit családja pici korától nagy fegyelemben nevelt.
- Gimnázium után zacskót ragasztottam a csokoládégyárban, szaloncukrot rakodtam, sőt még havat is lapátoltam. A Gellért Szálló előtt lapátoltunk édesapámmal. Akkor ő azt mondta: "Lányom, ne aggódj, egyszer majd te is részt fogsz venni itteni estélyeken, vacsorákon." És igaza lett. Később ott rendezték meg az első kozmetikus bált. De addig rögös út vezetett. Azért is volt nekem nagyon nehéz, mert maszeknál tanultam a szakmát. Végül kitűnő eredményeimnek köszönhetően sikerült munkát kapnom - folytatta a kozmetikus, aki elmesélte, szó szerint saját bőrén kezdte el kifejleszteni későbbi sikeres keverékét.
- A gimnáziumi éveim alatt sminkeltem. Eleinte gyufakorommal festettem osztálytársnőim szemöldökét, később jött csak a jól ismert lengyel "köpködős" koromrúd kefével. Színházba jártunk az osztállyal, és emlékszem, egyszer egy szomorú darab végén osztálytársnőim arca és fehér blúzuk csupa fekete lett a sírástól. Nem győztem az arcukat utána rendbe hozni. Én is és az osztálytársnőim is pattanásosak voltunk. Sokat foglalkoztam a kémiával, és ismertem a gyógynövényeket is. Elkezdtem a különböző anyagokat összekeverni. Eleinte voltam rémes elegyek, de évek múlva végül összeállt a megfelelő szer. A lényeg, hogy a pattanásos bőrt hideg vízzel szabad mosni, sose meleggel, és szárítani kell - árulta el a legfontosabbat Veress Katalin.
A kozmetikus-feltaláló pályája során volt már a kerületi kozmetikus szövetkezet elnöke. Pesten elsőként nála lehetett fület lyukasztatni. Lánya és egyik unokája is Árpádföldön él. Jelenleg is a fiatalok bőréért harcol.
- Már többször találkoztunk a kerületi főorvossal. Szeretném, ha támogatnák a diákigazolvánnyal rendelkezők kozmetikai kezelését. Ha gyógymasszázst és hasonló kezeléseket támogat az állam, jó lenne, ha a fiatalok pattanásos bőrének a kozmetikai rendben tartását is támogatnák. (Láng Zsófia)

 
design: www.impactmedia.hu
  EN DE